Geld lenen kost geld

Wat u moet weten over lenen

Variaties in Leningen

Een Voordelige LeningElke leenvorm heeft weer andere consequenties voor uw budget op de korte en lange termijn. Wat de voor- en nadelen van een doorlopend krediet, persoonlijke lening, krediet op uw bankrekening, postorderkrediet of klantenkaart, creditcard en hypotheek zijn en welke lening of krediet het meest geschikt is voor uw situatie en budget, kunt u nalezen op de website van het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

U kunt daar door middel van de Risocometer Lenen eenvoudig narekenen of een lening binnen uw begroting past. Kijk ook bij de Handige Links op deze site voor meer informatiebronnen over lenen, verzekeren en de Financiële Bijsluiter.

Aandachtspunten bij het afsluiten van een lening

  • Wat is de looptijd van de lening.
  • Eenvoudige rekensom: maandlasten x looptijd - geleend bedrag = rente.
  • Een langere looptijd geeft lagere maandlasten maar op de lange termijn een hoger bedrag aan rente
  • Een kleinere lening kost u meer dan het lenen van een hoger bedrag
  • Let op de effectieve rente van een lening: de rente inclusief alle bijkomende kosten

De Financiële Bijsluiter

Bij complexe financiële producten als levensverzekeringen, combinatie hypotheken en belegginsfondsen zijn aanbieders tegenwoordig verplicht een financiële bijsluiter op te stellen waarin helder en duidelijk de kosten, risico's en opbrengsten van het betreffende product omschreven worden. Vraag er altijd om, de bijsluiter wordt u kosteloos toegezonden of u kunt deze bij kredietverstrekkers altijd eenvoudig downloaden op de website. Ook is er een site waar u alle bijsluiters van alle aanbieders kunt vinden: Financiele Bijsluiters.nl.  Ook op Meer Overhouden vindt u deze informatie.

In de bijsluiter vindt u een beknopt overzicht van de belangrijkste eigenschappen van het product. Het icoontje van de Risicometer geeft direct aan wat de kansen zijn dat u met een schuld achterblijft of uw geld kwijt bent. Door de gelijke opzet van alle bijsluiters kunt u eenvoudig producten van meerdere aanbieders vergelijken.