Geld lenen kost geld

Soorten leningen

Hypotheek

Hypotheken zijn wel de meest bekende vorm van leningen. Het is in verschillende opzichten een speciaal soort lening. Met een hypotheek financiert u de aankoop van onroerend goed, in de meeste gevallen is dat een privaat woonhuis dat tevens als onderpand dient, mocht u eventueel in de toekomst niet in staat zijn de maandlasten op te brengen.

Een bank of hypotheekadviseur kijkt bij het aanvragen van een hypotheek naar uw inkomen en de waarde van het huis. Kunt u de maandelijkse lasten opbrengen en zal de opbrengst van het huis voor de bank voldoende zijn mocht u de hypotheek niet af kunnen betalen.Door de zekerheid van het onderpand kan de bank u een lagere rente bieden ten opzichte van bv. een persoonlijke lening.

De rente  - niet de aflossing - van een hypotheek is aftrekbaar van de belasting, de zogenaamde hypotheekaftrek. Deze hypotheekaftrek, die afhankelijk van uw belastingbox op kan lopen tot 52%, geldt alleen wanneer u de hypotheek gebruikt voor aankoop of verbetering/verbouwing van de woning.

Overwaarde is het verschil tussen de echte waarde van de woning en de resterende schuld bij de bank. Heeft u een hypotheek afgesloten voor een lager bedrag dan de huidige marktconforme prijs van de woning omdat u deze bijvoorbeeld flink heeft verbouwd, dan is er sprake van overwaarde. Het is dan mogelijk uw hypotheek te verhogen en zo extra bestedingsruimte te creëren. Deze hypotheekvorm wordt Tweede Hypotheek genoemd. Uiteraard worden uw kosten per maand dan hoger. Ook is de rente van deze tweede hypotheek niet aftrekbaar van de belasting wanneer het vrijgekomen bedrag niet voor de woning wordt besteed.